האם הודאת חייל החשוד בשימוש בסמים מסוכנים שנגבתה במהלך חקירת מצ"ח מספיקה לצורך הגשת כתב אישום כנגדו?

עורך דין צבאי לימור זהבי ברוך

עורך דין צבאי לימור זהבי ברוך

עורך דין צבאי לימור זהבי ברוך בעלת וותק של 24 שנים בתחום המשפט, יוצאת משרד הביטחון, בעלת תואר LL.S במשפטים.   מעניקה ייצוג וייעוץ לחיילים במגוון תחומים: חקירות מצ"ח, חקירות מח"ש, שחרור ממעצר צבאי, עבירות סמים, עבירות אלימות, הטרדה מינית, עריקות, עבירות נשק, עבירות מבצעיות, פטור משירות, שינוי שיבוץ, ספורטאים בצבא, בן מהגרים ועוד.
שיתוף המאמר:

חיילים החשודים בביצוע עבירות בצה"ל לרבות עבירות הקשורות לסמים מסוכנים יחקרו על ידי חוקרי מצ"ח (משטרה צבאית חוקרת).

ישנם מקרים כי במהלך חקירתו של החייל החשוד על ידי חוקרי מצ"ח החייל מודה כי השתמש בסמים מסוכנים בנסיבות צבאיות ו/או בנסיבות אזרחיות. החייל יכול להודות בשימוש בודד או במספר שימושים. לאחר סיום חקירת החייל על ידי גורמי מצ"ח יועבר חומר החקירה לפרקליטות הצבאית שתחליט האם להגיש כתב אישום, לסגור את התיק או להעמיד את החייל לדין משמעתי ביחידה.

במקרים כאלו כאשר ישנה הודאת החשוד בלבד ללא ראיות נוספות תימנע הפרקליטות בדרך כלל מהגשת כתב אישום כנגד החייל החשוד בשימוש בסמים ותחפש "דבר מה נוסף" שהינו תוספת ראייתית המאשרת את תוכן ההודאה.

דגימת שתן בערכת שדה

במסגרת חקירתו של החייל על ידי חוקרי מצ"ח יידרש לרוב החייל ליתן דגימת שתן בערכת שדה לצורך גילוי הימצאות סמים מסוכנים. החייל יוכל לסרב למתן דגימת שתן אלא אם יוצג לו צו קש"ב ( קצין שיפוט בכיר) שאז יהיה חייב ליתן דגימת שתן ואם יסרב הרי שיחשב כמי שעובר עבירה של סירוב לצו קש"ב. תוצאת בדיקת שתן שנעשית על ידי מצ"ח בערכת שדה אף אם תצא "מלוכלכת" (מכילה תוצרי סמים) אינה יכולה להוות "דבר מה נוסף" לצורך הגשת כתב אישום.

בדיקות לאיתור סמים במעבדה לתרעולה

במקרים רבים על סמך בדיקות המעבדה לתרעולה לאיתור סמים בדגימת שתן ניתן למצוא ראיה להימצאות סמים מסוכנים, וכך למעשה נוסף אותו "דבר מה נוסף" הדרוש לפרקליטות בנוסף להודאת החייל החשוד על מנת שתוכל להגיש כתב אישום כנגד החייל. תוצאות בדיקות מעבדה לאיתור סמים בשתן מהוות ראיה קבילה בבית המשפט.

בדיקת שתן של החייל החשוד תישלח למעבדה לתרעולה כאשר למעשה ישנן שתי בדיקות שונות המבוצעות בשיטות שונות על ידי המעבדה לתרעולה. בשלב הראשון מבוצעת בדיקה הנקראת בדיקה סורקת . בהתאם לתוצאותיה של הבדיקה הסורקת תבוצע בדיקה נוספת במעבדה לתרעולה, הקרויה בדיקה מאמתת.

משמעות ערכי תוצאות בדיקות המעבדה לתרעולה

ערך הסף לקבלת תוצאה חיובית בבדיקה הראשונה הסורקת הוא מעל 100 נ"ג למ"ל. ערך הסף לקבלת תוצאה חיובית בבדיקה השניה המאמתת הוא מעל 25 נ"ג למ"ל. ערכים אלו אושרו בשנות ה- 90 על ידי ועדת קאיס. הבדיקה השנייה היא בדיקת אימות, המבוצעת בדרך כלל רק לדגימות שעברו את הסף בשלב הבדיקה הסורקת. בפועל גם בדיקות שלא עברו את הסף בשלב הבדיקה הסורקת נשלחות לבדיקת האימות, לדוגמא במקרה בו בבדיקה הסורקת נתגלו ממצאים שליליים לכל סוגי הסמים שנבדקו נשלחה דגימת השתן לבדיקה מאמתת אך ורק על סמך תוצאת מידת המיהול של הדגימה- נתוני הקריאטנין. זאת בניגוד לעמדת בית הדין הצבאי ב ע/131/03 רב"ט אנגל נ' התובע הצבאי הראשי, שדחה טענות לפיהן יש משמעות, לצורך קביעת תוצאות הדגימה גם לנתוני הקריאטנין.

עורך דין צבאי לימור זהבי ברוך

הגב שלך בצבא!

מאמרים מועילים:

חיפוש בגוף החייל העצור

סמכות להוציא צו חיפוש על פי סעיף 245 לחוק השיפוט הצבאי שכותרתו סמכות להוציא צו חיפוש לבית דין צבאי, לשופט-חוקר ולקצין שיפוט בכיר יהיו לגבי מקום צבאי הסמכויות הנתונות לשופט שלום לפי סעיפים 23 ו-24 לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש], תשכ"ט-1969, אלא שפקודת חיפוש לפי סעיף זה תהיה ערוכה אל שוטרים צבאיים.

להמשך המאמר »

אנשי קבע בצבא

משרדנו מייצג את ציבור אנשי הקבע בבתי הדין הצבאיים ובמתן ייעוץ מקיף בהליכים משמעתיים בכלל הנושאים לרבות חקירות מצ"ח עבירות סמים הטרדה מינית עבירות רכוש וכו'. לייצוג ראוי של אנשי קבע חשיבות מכרעת וקריטית והשפעה על המשך שירותם הצבאי ולכן חשוב לפנות בהקדם לעורך דין צבאי מנוסה ולא לפעול לבד מול רשויות הצבא. המשרד זמין

להמשך המאמר »

כתב האישום והגשתו

נושא כתב האישום והגשתו מסודר בחוק השיפוט הצבאי בסימן ה' שכותרתו כתב האישום והגשתו אשר נמצא בפרק הראשון שכותרתו הליכים לפני המשפט אשר נמצא בחלק ה' שכותרתו הליכי שפיטה. מה עושים עם חומר החקירה? על פי סעיף 299 לחוק השיפוט הצבאי שכותרתו "חומר חקירה מוקדמת שקיבל הפרקליט הצבאי הראשי", קיבל הפרקליט הצבאי הראשי את חומר

להמשך המאמר »

בדיקה לחייל לשם גילוי החזקה ושימוש בסמים מסוכנים

האם ניתן לצוות על חייל לעבור בדיקת שתן ובדיקת נוזל שטיפת ידיים? על פי סעיף 250א(א) לחוק השיפוט הצבאי סבר קצין שיפוט בכיר המשרת בחיל המשטרה הצבאית כי בדיקות לשם גילוי החזקה ושימוש בסמים מסוכנים דרושות כדי לגלות החזקה או שימוש על ידי חייל בסם מסוכן כמשמעותו בפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג-1973, רשאי הוא

להמשך המאמר »
יצירת קשר עם עורך דין צבאי: 050-4581728

אימייל לעו"ד צבאי לימור זהבי ברוך

דילוג לתוכן