חיילים החשודים בביצוע עבירות בצה"ל לרבות עבירות הקשורות לסמים מסוכנים יחקרו על ידי חוקרי מצ"ח (משטרה צבאית חוקרת).
ישנם מקרים כי במהלך חקירתו של החייל החשוד על ידי חוקרי מצ"ח החייל מודה כי השתמש בסמים מסוכנים בנסיבות צבאיות ו/או בנסיבות אזרחיות. החייל יכול להודות בשימוש בודד או במספר שימושים. לאחר סיום חקירת החייל על ידי גורמי מצ"ח יועבר חומר החקירה לפרקליטות הצבאית שתחליט האם להגיש כתב אישום, לסגור את התיק או להעמיד את החייל לדין משמעתי ביחידה.
במקרים כאלו כאשר ישנה הודאת החשוד בלבד ללא ראיות נוספות תימנע הפרקליטות בדרך כלל מהגשת כתב אישום כנגד החייל החשוד בשימוש בסמים ותחפש "דבר מה נוסף" שהינו תוספת ראייתית המאשרת את תוכן ההודאה.
דגימת שתן בערכת שדה
במסגרת חקירתו של החייל על ידי חוקרי מצ"ח יידרש לרוב החייל ליתן דגימת שתן בערכת שדה לצורך גילוי הימצאות סמים מסוכנים. החייל יוכל לסרב למתן דגימת שתן אלא אם יוצג לו צו קש"ב ( קצין שיפוט בכיר) שאז יהיה חייב ליתן דגימת שתן ואם יסרב הרי שיחשב כמי שעובר עבירה של סירוב לצו קש"ב. תוצאת בדיקת שתן שנעשית על ידי מצ"ח בערכת שדה אף אם תצא "מלוכלכת" (מכילה תוצרי סמים) אינה יכולה להוות "דבר מה נוסף" לצורך הגשת כתב אישום.
בדיקות לאיתור סמים במעבדה לתרעולה
במקרים רבים על סמך בדיקות המעבדה לתרעולה לאיתור סמים בדגימת שתן ניתן למצוא ראיה להימצאות סמים מסוכנים, וכך למעשה נוסף אותו "דבר מה נוסף" הדרוש לפרקליטות בנוסף להודאת החייל החשוד על מנת שתוכל להגיש כתב אישום כנגד החייל. תוצאות בדיקות מעבדה לאיתור סמים בשתן מהוות ראיה קבילה בבית המשפט.
בדיקת שתן של החייל החשוד תישלח למעבדה לתרעולה כאשר למעשה ישנן שתי בדיקות שונות המבוצעות בשיטות שונות על ידי המעבדה לתרעולה. בשלב הראשון מבוצעת בדיקה הנקראת בדיקה סורקת . בהתאם לתוצאותיה של הבדיקה הסורקת תבוצע בדיקה נוספת במעבדה לתרעולה, הקרויה בדיקה מאמתת.
משמעות ערכי תוצאות בדיקות המעבדה לתרעולה
ערך הסף לקבלת תוצאה חיובית בבדיקה הראשונה הסורקת הוא מעל 100 נ"ג למ"ל. ערך הסף לקבלת תוצאה חיובית בבדיקה השניה המאמתת הוא מעל 25 נ"ג למ"ל. ערכים אלו אושרו בשנות ה- 90 על ידי ועדת קאיס. הבדיקה השנייה היא בדיקת אימות, המבוצעת בדרך כלל רק לדגימות שעברו את הסף בשלב הבדיקה הסורקת. בפועל גם בדיקות שלא עברו את הסף בשלב הבדיקה הסורקת נשלחות לבדיקת האימות, לדוגמא במקרה בו בבדיקה הסורקת נתגלו ממצאים שליליים לכל סוגי הסמים שנבדקו נשלחה דגימת השתן לבדיקה מאמתת אך ורק על סמך תוצאת מידת המיהול של הדגימה- נתוני הקריאטנין. זאת בניגוד לעמדת בית הדין הצבאי ב ע/131/03 רב"ט אנגל נ' התובע הצבאי הראשי, שדחה טענות לפיהן יש משמעות, לצורך קביעת תוצאות הדגימה גם לנתוני הקריאטנין.